Derek Bickerton - Derek Bickerton

Z Wikipédie, Voľnej Encyklopédie

Pin
Send
Share
Send

Derek Bickerton
narodený(1926-03-25)25.03.1926
Zomrel5. marca 2018(2018-03-05) (vo veku 91 rokov)
Alma materUniversity of Cambridge (PhD 1976)
Známy prepracovať kreolské jazyky
Vedecká kariéra
PoliaJazykoveda
InštitúcieHavajská univerzita
University of Leeds
Guyanská univerzita

Derek Bickerton (25. marca 1926 - 5. marca 2018) bol anglický americký lingvista a profesor na Havajská univerzita v Manoa. Na základe jeho práce v kreolské jazyky v Guyana a Havaj, navrhol, aby vlastnosti kreolských jazykov poskytovali účinný prehľad o rozvoja z Jazyk jednotlivcami aj ako znak ľudského druhu. Je pôvodcom a hlavným navrhovateľom jazyková hypotéza bioprogramu podľa ktorého je podobnosť kreolov spôsobená ich formovaním z pred pidgin deťmi, ktoré majú všetky spoločnú ľudskú vrodenú gramatickú kapacitu.[1]

Bickerton napísal aj niekoľko románov. Jeho romány boli predstavené v dielach Sun Ra Revival Post Krautrock Archestra prostredníctvom hovoreného slova a hudobných tém.

Pozadie

Konferencia Dereka Bickertona na konferencii 2004 Univerzálne fórum kultúr v Barcelone

Bickerton sa narodil v Cheshire v roku 1926.[2] Absolvent University of Cambridge, Anglicko v roku 1949 vstúpil Derek Bickerton do akademického života v 60. rokoch, najskôr ako lektor anglickej literatúry na University of Cape Coast, Ghana, a potom, po ročnej postgraduálnej práci v lingvistike na University of Leeds, ako odborný asistent v lingvistike na Guyanská univerzita (1967–71). Dvadsaťštyri rokov bol docentom a profesorom Jazykoveda na Havajská univerzita v Manoa (1972-96), ktorý medzitým dostal a Ph.D. v jazykovede v roku 1976 od University of Cambridge. Je otcom súčasný umelec Ashley Bickerton. Jeho ďalšími deťmi sú Julie Bickerton Bravata a Jim Bickerton.

Výskum

Aby odpovedal na otázky týkajúce sa kreolskej formácie, Bickerton koncom sedemdesiatych rokov minulého storočia navrhol experiment, ktorý spočíva v marooningu na ostrove šiestich párov hovoriacich šiestimi rôznymi jazykmi spolu s deťmi príliš malými na to, aby si osvojili jazyky svojich rodičov. The NSF považoval navrhovaný experiment za neetický a odmietol ho financovať.[1]

Vo svojej knihe Korene jazyka (1981), Bickerton kladie tri otázky: 1) Ako sa stalo kreolské jazyky 2) Ako deti osvojiť si jazyk? 3) Ako vznikla jazyková fakulta ako rys ľudského druhu?

V Jazyk a druhy (1990) navrhuje, že na všetky tri otázky je možné odpovedať postulovaním, že pôvod jazyka možno vystopovať k vývoj reprezentačných systémov a symbolického myslenia spolu s neskorším vývojom formálneho syntax. Pomocou primitívu komunikácia fakulty, ktoré sa potom vyvíjali paralelne, sa mentálne modely stali predmetom zdieľaných zobrazení kultúrny vývoj. V Lingua ex Machina (2000) spolu s Williamom Calvinom revidujú túto špekulatívnu teóriu zvážením biologických základov symbolického zobrazenia a ich vplyvu na vývoj mozog.

Vo svojej spomienke Bastardské jazyky (2008) sám seba označuje za „pouličného lingvistu“, ktorý kladie dôraz na prácu v teréne, s „úplným nedostatkom úcty k váženým“,[1] a načrtáva svoje teórie pre široké publikum.

V Adamov jazyk (2009), argumentuje o pôvod jazyka na ktoré sa spolieha konštrukcia výklenku dodať požadovaný evolučný katalyzátor. Tvrdí, že ľudský jazyk nie je v kontinuu so zvieracími komunikačnými systémami (ACS), ale je to kvalitatívne odlišný komunikačný systém. Zvieracie komunikačné systémy sú iba indexové, obmedzené na sprostredkovanie informácií o okamžitých okolnostiach, pokiaľ tieto zasahujú do prežitia, reprodukcie a sociálnych vzťahov jednotlivca. Ľudský jazyk je na druhej strane schopný priestorového a časového vysídlenie.

Bickerton tvrdí, že zvláštne znaky charakterizujúce ekologickú niku raného človeka umožnili tento prielom z ACS do jazyka. Cituje skutočnosť, že zhruba pred dvoma miliónmi rokov si naši predkovia nachádzali cestu na vrchol vypratávajúcej pyramídy, sprístupňovali mŕtve telá megafauny pred ostatnými predátormi a zdržiavali ich prácou v koordinovaných skupinách. Napodobňovaním zvieraťa, napríklad mamuta, by sa jeden člen mohol pokúsiť oznámiť informácie o takýchto zdrojoch potravy. Aj keď si takáto napodobňovacia signalizácia zachovala skôr ikonický charakter, než plne symbolický, v komunikácii išlo o akt posunutia, pretože telo mohlo byť na míle vzdialené a objavené o niekoľko hodín skôr. Zvuky, ktoré znamenajú niečo ako mamuta, sa časom dekontextualizovali a začali sa podobať na niečo, čo sa viac podobá na slovo. Posunutie, tvrdí Bickerton, je charakteristickým znakom jazyka.

Podľa Bickertona tieto slová umožňovali formovanie pojmov a nie iba kategórií, ktorých sú zvieratá tiež schopné. Slová začali ako kotvy pre zmyslové informácie a spomienky na konkrétne zviera alebo objekt. Akonáhle mozog mal slová, mohol vytvárať koncepty, ktoré sa spájali ako „protojazyk“. Protilanguage zostal podobný pidgin milión alebo viac rokov nakoniec prešlo od modelu reči „guľôčky na šnúrke“ k hierarchickej štruktúre prostredníctvom Zlúčiť. Bickerton zomrel v marci 2018 vo veku 91 rokov.[3]

Bibliografia

  • Tropicana, román., 1963
  • Dynamika kreolského systému, 1975
  • Bickerton, Derek (1981). Korene jazyka. Vydavateľstvo Karoma. ISBN 978-0-89720-044-8.
  • Bickerton, Derek, (1984). Hypotéza bioprogramu jazyka, v: Behaviorálne a mozgové vedy, 7, 173–221.
  • Bickerton, Derek (1990). Jazyk a druhy. University of Chicago Press. ISBN 978-0-226-04610-5.
  • Jazyk a ľudské správanie, 1995
  • Lingua ex Machina: Zmierenie Darwina a Chomského s ľudským mozgom, 2000 (spoluautor s William H. Calvin)
  • Bickerton, Derek (2008). Bastardské jazyky. Hill a Wang. ISBN 978-0-8090-2817-7.
  • Bickerton, Derek (2009). Adamov jazyk. Hill a Wang. ISBN 978-0-8090-2281-6.
  • Bickerton, Derek (2014). Viac ako potrebuje príroda: jazyk, myseľ a evolúcia. Harvard University Press. ISBN 978-0-674-72490-7.

Referencie

vonkajšie odkazy

Pin
Send
Share
Send